Ana içeriğe atla

VbScript ile Local Kullanici Yönetimi (Change Local User Password)

Bu yazı Windows Server 2008, Windows Server 2008 R2, Windows Server 2012, Windows Server 2012 R2 ve Windows Server 2016 işletim sistemleri üzerinde kullanılabilecek bilgiler içerir.
Birden fazla sunucuda ya da bilgisayar üzerinde işlem yapmak otomasyon ve scripting gerektiren bir süreçtir. İhtiyaç dahilinde yazmış olduğum scriptle txt uzantılı bir dosyadan sunucu isimleri teker teker okunarak, loop döngüsü içerisinde sunuculara bağlantı kuruluyor ve şifresi değiştirilmek istenilen local kullanıcının sistemde tanımlı olup olmadığı kontrol ediliyor. Eğer local kullanıcı yok ise kullanıcı verilen şifre ile create edilerek administrators lokal grubuna dahil ediliyor, kullanıcı sistemde tanımlı ise şifresi yeni şifreyle değiştiriliyor.
Set objFSO = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
Set objTextFile = objFSO.OpenTextFile("D:\computerlist.txt", 1)

myUserName = "myUser"
myPassword = "myNewP@$$w0rd"

Do Until objTextFile.AtEndOfStream

strComputer = objTextFile.ReadLine
err.clear
on error resume next
set objUser = GetObject("WinNT://" & strComputer & "/" & myUserName &", user")

if err.number<>0 then
wscript.echo "User tanımlı degil ya da sunucuya ("&strComputer &") erisilemiyor "
err.clear

strDomain = strComputer
'Creating a User

Set colAccounts = GetObject("WinNT://" & strComputer & "")
Set objUser = colAccounts.Create("user", myUserName)
objUser.SetPassword myPassword
objUser.Description = "Kulanicimin Description Bilgisinde Bu Gözükecek"
objUser.SetInfo

Set objGroup = GetObject("WinNT://" & strComputer & "/Administrators,group")
Set objUser = GetObject("WinNT://" & strComputer & "/" & myUserName &",user")

If (objGroup.IsMember(objUser.AdsPath) = False) Then
objGroup.Add(objUser.ADsPath)

End If' End of If (objGroup.IsMember(objUser.AdsPath) = False) Then

' set password to not expire
intUserFlags = objUser.Get("UserFlags")
objUser.put "Userflags", intUserFlags OR &H10000
objUser.SetInfo

Wscript.echo strComputer & " sunucusunda, " & objUser.Name & "kullanicisi "& objGroup.Name & " grubu altinda olusturulmustur!"


Else
objUser.SetPassword myPassword
objUser.SetInfo


Wscript.echo strComputer & " sunucusunda psm_sos kullanicisinin sifresi degistirilmistir!"
end if
Loop

objTextFile.Close

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

gMSA (group managed service account) and SQL Server

MSA (managed user account) teknolojisinin sorunlarından bir tanesi aynı MSA'i birden fazla computer objesinde kullanamamaktı. Bu nedenle de gMSA (group managed service account) duyuruldu. gMSA ile; Passwordler Active Directory tarafından yönetileceği için complex olurlar ve sık sık otomatik olarak değiştirilir (default 30 days). Passwordler 240 bytes uzunluğunda randomly şifrelenmiş olarak üretilir. Ek olarak interactive logon amaçlı kullanılamazlar, yanlış şifre girilmesi sonucunda meydana gelen lock-out olma durumuna yakalnmazlar. Şifre değişikliği sonrasında SQL Server Servisinin restart edilmesine gerek bulunmaz. Aşağıda belirtilen adımlar pre-reqlerin tamamlanmış olduğu varsayılarak step by step aktarılmıştır. Prerequisetlerle ilgili detaylı bilgilendirmeye  https://technet.microsoft.com/en-us/library/jj128431.aspx#BKMK_gMSA_Req  linkinden erişilebilir. 1-  Active Directory Users and Computers Altında Global Security Group Oluşturma gMSA 'i kullanacağımız sun

Import Active Directory Module in Powershell

Active Directory rolüne sahip olmayan bir workstation üzerinde AD yönetimi için powershell script çalıştırmak istiyorsanız öncelikle Remote Server Administration Tools feature’ini workstation üzerinde kurmalısınız. Kurulumu tamamlandıktan sonra aşağıdaki komut ile öncelikle modüller arasında ActiveDirectory modülünün olup olmadığı kontrol edilir, eğer modüller arasında ActiveDirectory modülü yoksa session bazında Import-Module cmd’letiyle Active Directory commandletleri kullanımımıza açılır. if ( -not ( Get-Module -Name ActiveDirectory -ea Continue )) { Import-Module ActiveDirectory -ea Stop } Umarım faydalı olur.  

Fun With Docker..ELK Stack- ElasticSearch

Herkese Merhaba, Fun with Docker yazı serisine ELK Stack kurulumunu aktaracak, yazı dizisi içerisinde yeni bir yazı dizisiyle devam etmeye karar verdim. Bilmeyenler için ELK, 3 ayrı open source proje olan Elasticsearch, Logstash ve Kibana projelerinin birleşiminden oluşan yine open source olarak kullanıma sunulan ve bakımı Elastic tarafından  yürütülen bir proje. Bu arada ELK Stack ile ilgili tüm detaylara  https://www.elastic.co/elk-stack  linkini kullanarak ulaşabilirsiniz.  Peki biz yazı dizisi sırasında ELK Stack ile neler yapmaya çalışacağız? Docker hostumuz (Windows 10) üzerinde File Beat kurarak, IIS Loglarını toparlayacağız. Topladığımız bu IIS loglarını container üzerinde koşan LogStash'e gönderecek ve LogStash üzerinde yaptığımız konfigürasyonlarla parse operasyonunu tamamlayıp, oluşan anlamlı datayı yine container üzeride koşan ElasticSearch 'e insert edeceğiz.  Insert ettiğimiz tüm bu log datasını ise yine container imajı olarak ayağa kaldırıp