Ana içeriğe atla

Fun With Docker.. Jenkins Edition


Docker son zamanların kaçınılmaz bir şekilde moda haline gelen teknolojisi, ben de işimin parçası olan jenkins, ansible, elastic stack yapılarını docker ile kendi ortamımda ayağa kaldırarak bazı testler yapmaya karar verdim. Bu sırada Jenkins için izlediğim yolu da sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle docker for windows için community (ce) edition ‘ı download ederek bilgisayarımıza kurmamız gerekiyor. https://www.docker.com/docker-windows

Docker for Windows kurulumunu tamamladıktan sonra geriye sadece kurmak istediğimiz imajı repositoryde aratmak kalıyor.

Ben CI ve CD akışlarımda kullanmak için Jenkins’i kurmayı tercih etmiştim. Sizinle de Jenkins için kurulum ekran görüntülerini paylaşıyorum.

Öncelikle komutlarımızı çalıştırabilmek için Powershell’i run as administrator moduyla açmalıyız.
Powershell açıldıktan sonra “docker pull jenkins” yazarak enter tuşuna basmamız Jenkins imajının indirilmesi için yeterli olacaktır.



Bu aşamada pull işleminin tamamlanmasını beklemeliyiz.


Pull tamamlandıktan sonra geriye çalıştırmak kalıyor sadece, işte bu kadarJ
docker run -p 8080:8080 -p 50000:50000 jenkins


opps, her zaman o kadar kolay olmayabiliyorJ Bende önceden Jenkins kurulu olduğu için doğal olarak 8080 portunu kullanmak istediğimde hatayla karşılaştım. Bu arada 8080 portunu kullanan uygulamayı bulabilmek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz..

$procID = netstat -ano | findstr 8080
$procID = $procID[0].Split(' ')[-1]
Get-Process -Id $procID

Bu seferlik Jenkins’i 8081 portuyla ile ayağa kaldıracağım.




Jenkins kurulum sırasında bizim için admin user oluşturarak parolasını consoleda gösterecek. Bu adım sırasında belirli  bir süre installation duraksıyor, paniklemeden bunu alarak uygun bir yere kaydetmeliyiz.  









Voilà.. Jenkins Docker üzerinde hizmete hazır. Jenkins kullanımı kolay bir open source uygulama, aynı zamanda bir çok ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz esneklikte.

Uygun bir zamanımda Jenkins ile ilgili bir yazı yazabilirim umarım..



Bu arada Docker üzerinde Jenkins ile ilgili tüm detaylara https://hub.docker.com/_/jenkins/ sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. İyi eğlenceler....

hakkiogretmen@gmail.com


Yorumlar

  1. This image has been deprecated in favor of the jenkins/jenkins:lts image provided and maintained by Jenkins Community as part of project's release process. The images found here will receive no further updates after LTS 2.60.x. Please adjust your usage accordingly.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer desteklenen versiyona ihtiyacınız var ise buradan faydalanabilirsiniz. Sadece pull bölümünü aşağıdaki gibi değiştirmeniz yeterli.
      https://hub.docker.com/r/jenkins/jenkins/

      docker pull jenkins/jenkins

      Sil
  2. Faydalı bir makale olmuş, eline sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

gMSA (group managed service account) and SQL Server

MSA (managed user account) teknolojisinin sorunlarından bir tanesi aynı MSA'i birden fazla computer objesinde kullanamamaktı. Bu nedenle de gMSA (group managed service account) duyuruldu. gMSA ile; Passwordler Active Directory tarafından yönetileceği için complex olurlar ve sık sık otomatik olarak değiştirilir (default 30 days). Passwordler 240 bytes uzunluğunda randomly şifrelenmiş olarak üretilir. Ek olarak interactive logon amaçlı kullanılamazlar, yanlış şifre girilmesi sonucunda meydana gelen lock-out olma durumuna yakalnmazlar. Şifre değişikliği sonrasında SQL Server Servisinin restart edilmesine gerek bulunmaz. Aşağıda belirtilen adımlar pre-reqlerin tamamlanmış olduğu varsayılarak step by step aktarılmıştır. Prerequisetlerle ilgili detaylı bilgilendirmeye  https://technet.microsoft.com/en-us/library/jj128431.aspx#BKMK_gMSA_Req  linkinden erişilebilir. 1-  Active Directory Users and Computers Altında Global Security Group Oluşturma gMSA 'i kullanacağımız sun

Fun with Docker..ELK Stack-Kibana

Hatırlarsanız Fun with Docker yazı serisine ELK Stack kurulumunu aktaracak bir yazı serisiyle devam etmeye karar vermiştik. Dün yazının ilk ve olmazsa olmaz parçası olan ElasticSearch kurulumunu tamamlamıştık. Bugün ise Kibana kurulumuyla devam edeceğiz. Kibana ELK Stack yapısının görsel arayüzünü sunan projedir. Önceki yazıda da yazdığım gibi ELK Stack ile ilgili tüm detaylara  https://www.elastic.co/elk-stack  linkini kullanarak ulaşabilirsiniz.  Bugünkü yazımızda Kibana imajını çalıştırırken ElasticSearch için kullandığımız ip ve hostname bilgilerini kullanacağız. Bu çalışma sırasında iki farklı container imajından myKibana ismini vereceğimiz Kibana imajı, Elastic imajına network üzerinden erişerek, görüntüleme ve raporlama arayüzünü sunacak. Kısaca daha önce Elastic için kullandığımız bilgileri hatırlarsak; Elastic imaj hostname: myElastic Elastic imaj ip: 172.18.0.21 Kibana konfigürasyon sırasında kibana.yml dosyasını kullanıyor, bu dosyada yazan elasticsearch

Configure gMSA as login on SQL Server Instance

Daha önce yayınladığım  gMSA oluşturma  yazımda Active Directory'de nasıl gMSA oluşturacağımı paylaşmıştım. Bu yazıda ise bu gMSA 'i nasıl SQL Server database'inde oluşturup, yetkilendireceğimizi aktarmaya çalışacağım. Umarım faydalı olur. test domaininde create edilmiş testIISAppPool1 isimli gMSA 'i SQL Server'da login olarak tanımlayacağım. SQL Server sunucumuzu gMSA için daha önce oluşturduğumuz security group üyeleri arasında eklediğimizden ve bu işlemi yaptıktan sonra policy refresh için suncuyu restart etmiş olduğumuzdan emin olmalıyız.  Ek olarak gMSA 'i yazdıktan sonra sonuna $ eklememiz gerektiğini de unutmamalıyız.  Configure gMSA on Sql Server